водопадът Виктория

Замбия

Водопад Виктория е един от най-големите и най-известни водопади в света. Местното име на водопада е "Моси-Оа-Туния", което се превежда като "Дим, който гърми". Разположен на река Замбези, той образува границата между Замбия и Зимбабве. Водопадите са широки около 1,708 метра и падат на около 108 метра в тясно ждрело, създавайки зрелищна гледка и мощен рев на падаща вода. Водопад Виктория, известен със своята зашеметяваща красота, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е едно от Седемте природни чудеса на света. Според някои оценки, водопад Виктория е най-големият водопад в света. Той е широк 1.7 км и височината му достига между 90 и 107 м. Водопад Виктория е една от най-известните туристически дестинации в Африка. Областта около водопадите предлага разнообразие от дейности, включително рафтинг, бънджи скокове и живописни хеликоптерни полети, което я прави популярна дестинация за любителите на приключения и природата. Водопадите също имат културно значение за местните общности и представляват важна екологична среда. Водопадите са се образували по време на геоложки процес, който е започнал преди милиони години. През 1855 г., когато шотландският мисионер и изследовател Дейвид Ливингстън е дошъл тук, той му е дал името на английската кралица Виктория. Река Замбези тече над плато и когато достига ръба, тя се спуска в ждрело с над 100 метра, създавайки гърмящите водопади. Околният район включва серия от ждрела, които са били изсечени с времето от потока на реката.

 

Забележителности и дейности:

- Погледни точки: Има няколко наблюдателни точки от двете страни - замбийската и зимбабвийската, предлагащи зашеметяващи гледки към водопадите. Най-популярната наблюдателна точка от замбийската страна е мостът Knife-Edge.

- Приключенски дейности: Посетителите могат да се включат в различни дейности, като бънджи скокове от моста на водопадите Виктория, рафтинг с бяла вода по река Замбези и хеликоптерни полети за въздушни гледки на водопадите.

- Разходка в тропическата гора: Направлявана разходка през тропическата гора, която процъфтява в мъглата, създадена от водопадите, предоставя възможност за наблюдение на разнообразна флора и фауна.

- Круизи при залез: Круизите с лодка по река Замбези предлагат зашеметяващи гледки на водопадите при залез, заедно с възможности за наблюдение на дивата природа.

 

Диво живот: Областта около водопад Виктория е дом на разнообразие от дива природа, включително слонове, хипопотами и множество видове птици. Наблизо, Националният парк Замбези също предоставя хабитат за по-големи бозайници и е популярно място за наблюдение на дивеч.

Екскурзии и почивки до Замбия »